Niños de la India, una ONG creada a Barcelona per quatre joves en temps de crisi
En sis mesos, han aconseguit finançar les carreres universitàries de vint dos estudiants sense recursos de l'estat de Karnataka.
Amb pocs diners i pocs anys carregats a l'espatlla, és possible contribuir a millorar el futur de l'Índia. Aquest és el missatge de Niños de la India, una ONG sense ànim de lucre, creada a Barcelona per quatre joves d'entre 25 i 28 anys, i que en un any, ja ha aconseguit finançar les carreres universitàries de vint dos estudiants sense recursos de l'estat de Karnataka. I és que, com explica un dels fundadors de l'organització, Pedro Almeida, al país sud-asiàtic 'una diplomatura en Belles Arts, per exemple, només costa 150 euros, un cost molt reduït per nosaltres però que per aquella gent, que viu amb menys d'un euro al dia, és difícil de suportar'.
El desembre de 2009, sorgia l'ONG Niños de la India. Un projecte emprenedor que naixia en temps de crisi, en què els donatius a aquest tipus d'organitzacions s'han reduït un 20%, i creat per quatre amics que no superen els 30 anys. Seguint l'estela de Vicenç Ferrer i de Jaume San Llorente, el fundador de Sonrisas de Bombay, i vinguts de llocs diferents i de professions molt diverses, Pedro Almeida (portuguès, cooperant internacional), Alejandro López Ruesca (aragonès, enginyer aeronàutic), Pablo Biosca (valencià, publicista) i Coke Ruiz (andalusa, periodista), van decidir compartir les seves experiències a l'Índia, on havien viatjat o residit, i posar-les al servei de la societat. 'El que ens va unir va ser les ganes de contribuir a un món millor i de poder ajudar a solucionar el greu problema de pobresa de l'Índia', diu Pedro Almeida, que afegeix que 'hi ha una idea equivocada que per formar una ONG s'ha de tenir possibilitats econòmiques que t'ho permetin i una certa edat; això no és correcte i nosaltres creiem ser la demostració perfecta'.
Van començar els quatre, amb els seus familiars i el seu grup d'amics. Ara ja tenen 25 socis que els donen 10 euros al mes i, amb la col·laboració de l'ONG índia Somaya Trust, han aconseguit finançar les carreres universitàries de vint dos estudiants sense recursos i amb excel·lents qualificacions al batxillerat. Aquests joves han començat aquest mes estudis com enginyeria química, belles arts, comerç, magisteri o informàtica.
Una diplomatura en Belles Arts: 150 euros
A l'Índia, l'educació primària i la secundària són gratuïtes i obligatòries, però només el 13% dels joves pot accedir a la universitat. 'Amb molts pocs diners des d'Espanya es pot fer molt en un país com l'Índia, on el 42% de la població viu en una pobresa extrema, amb menys d'un euro al dia, és a dir, menys de 365 euros a l'any', diu Almeida, que també comenta que els van sorprendre molt els preus de les carreres universitàries allà. 'Una diplomatura en Belles Arts, per exemple, només costa 150 euros', explica. La resta de carreres tenen un cost al voltant de 300 euros i la més cara, medicina, val 2.000 euros.
Manteniment d'un orfenat, suport nutricional i escolarització
A banda del programa de finançament de carreres universitàries, Niños de la India també té en marxa dos projectes més: el de manteniment d'un orfenat per a 200 nenes marginades que han estat abandonades per la seva família davant la falta de recursos, i el de suport nutricional a 100 nens de carrer. Aquest últim consisteix en la repartició de mig litre de llet diari i un quilo d'arròs a la setmana a canvi de l'escolarització dels nens.
L'ONG pretén, a més, portar a terme esdeveniments culturals (concerts, exposicions, maratons...) per recaptar fons i campanyes de sensibilització per conscienciar la ciutadania de la importància d'ajudar l'Índia.
El 100% de les recaptacions, als projectes
En tractar-se de professionals i tenir la seu de l'organització al petit pis de l'Eixample d'un d'ells, 'Niños de la India' no té despeses d'infraestructura, sous o lloguer i el '100% de les recaptacions de fons es destinen als projectes'. Per col·laborar amb l'ONG, però, no tot són els diners. Tal i com explica Almeida, a banda dels donatius, de la quota mensual de 10 euros i de l'apadrinament, els interessats també poden fer-ho aportant idees, treballant com a voluntaris, o difonent el missatge de l'ONG a través del boca a boca i de les xarxes socials.
No hay comentarios:
Publicar un comentario